Wat lezen onze volksvertegenwoordigers bij het ontbijt?

Geplaatst op 13-06-2008 door Marina Lacroix | resultaten | tags: , , | comment image Geen reacties »

Wij zijn benieuwd naar de manier waarop nieuws en politiek elkaar onderling beïnvloeden. Publiceren bepaalde kranten vaker dan andere over onderwerpen die aanleiding geven tot een debat in de Kamer? En hebben politici vandaag de dag nog aantoonbaar een lievelingskrant?

In veel kamervragen wordt verwezen naar een nieuwsbron, bijvoorbeeld een televisie-uitzending, of een artikel in een krant. Deze bronnen worden als zodanig herkend door de Political Mashup en dat maakt het eenvoudig er allerlei vragen over te stellen. We lieten de Political Mashup voor elke partij het percentage vragen tellen dat refereerde aan een stuk in De Telegraaf. In de resultaten is duidelijk te zien dat linkse partijen vele malen minder naar de krant van wakker Nederland verwijzen dan rechtse partijen, die voor tot een derde van hun vragen inspiratie uit De Telegraaf haalden.

Partij Telegraaf %
SGP 2.35
ChristenUnie 3.77
RPF 6.1
PvdD 6.63
D66 6.95
GroenLinks 7
PvdA 7.7
SP 8.35
CDA 14.42
VVD 18.15
Groep Wilders 21.35
LPF 25.52
PVV 34.15

Opvallend is dat de christelijke partijen SGP en ChristenUnie De Telegraaf vrijwel volledig links laten liggen. Wat lezen de heren Rouvoet en Van der Vlies bij het ontbijt? Voor de ChristenUnie hebben we een lijstje opgesteld met het absolute aantal maal dat zij naar verschillende bronnen verwijzen in hun kamervragen:

Aantal Bron
24 Nederlands Dagblad
15 Reformatorisch Dagblad
12 Trouw
8 De Volkskrant
7 De Telegraaf
5 NRC Handelsblad
4 Algemeen Dagblad
4 Netwerk

Overigens zijn de kamerleden voor de Partij voor de Dieren regelmatig verdiept in het Agrarisch Dagblad. In 34% van de vragen waarin zij een bron aanhaalden was dat een verwijzing naar deze krant. Dit laat ook zien dat interpretatie van onderzoekers onmisbaar is, ook als grote hoeveelheden data als vanzelf verzameld kunnen worden. De PvdD ageert meestal tégen de agrarische sector, terwijl de cijfers behorende bij hun citeergedrag een lobbygroep voor boeren doen vermoeden.

Reageer

Je moet ingelogd zijn om te kunnen reageren.