Mevrouw de voorzitter, mag ik het woord?

Geplaatst op 04-07-2008 door Maarten Marx | resultaten | tags: , , , , , | comment image Geen reacties »

Al eerder presenteerden we een visualisatie van een kamerdebat, waarin te zien is welke politici elkaar interrumperen en hoe lang de bijdragen van de verschillende sprekers in dit debat zijn. Inmiddels hebben we deze data op nog uitgebreidere manieren weergegeven.

We kunnen nu zien dat de voorzitter, als Wilders achter het spreekgestoelte staat in het debat over de beveiliging van Ayaan Hirsi Ali, actiever is dan gemiddeld in dit debat. Ze is dan 12% van de tijd aan het woord, terwijl ze tijdens de spreekbeurt van Femke Halsema – ondanks dat die door meer interrupties werd onderbroken – maar 2% van de tijd het debat onderbrak.

Data over interrupties van kamerleden onderling zijn nu eveneens makkelijk opvraagbaar. Het zijn Melanie Griffith en Rita Verdonk die het langst bevraagd worden door hun collega’s. Griffith was maar 49% van haar totale spreektijd zelf aan het woord, Verdonk 54%. Maar Femke Halsema was zonder meer kampioen interrupties: niet ontvangt ze de meeste, ze is daarnaast zelf het actiefst met het maken van interrupties in andermans spreektijd

Reageer

Je moet ingelogd zijn om te kunnen reageren.