Met Gods zegen: toespraken

Geplaatst op 29-08-2008 door Marina Lacroix | data | tags: , | comment image Geen reacties »

Politiek zijn praatjes; toespraken noemen we die. Iedere minister heeft op zijn departementale website een overzicht van de recente publieke optredens, en ook de koninklijke familie en vele belangenverenigingen laten geen gelegenheid voorbij gaan om hun licht over een onderwerp te laten schijnen.

We werken aan een manier om deze redevoeringen – en andere belangrijke politieke documenten – makkelijk toegankelijk te maken. Momenteel is het namelijk een hels karwei om te kijken of de vorige minister van Financien nu meer of minder in de ban van een financiele crisis is dan de huidige. Of om eens duidelijk te zien welk kabinet op basis van het regeerakkoord het meest wil bezuinigen. Of om de publiekelijk uitgesproken bijdragen van de koningin aan de regering eens naast elkaar te zien.

Een aantal studenten heeft voor dit doel al een werkende zoekmachine gemaakt (een verbeterde versie van de New York Times’ State of the Union-vergelijker). Met ‘Keepwolking’ is het beantwoorden van bovenstaande vragen een eitje.

Zoeken naar ‘bezuinig*’ (alle woorden die beginnen met ‘bezuinig’) in de regeerakkoorden levert bijvoorbeeld het volgende resultaat:

1994: 2 keer
1998: 1 keer
2002: 9 keer
2003: 1 keer

Het is mogelijk om door te klikken en het woord in de context van een paragraaf te zien. Dan blijkt dat in 1994 ‘bezuinig*’ vooral ging over niet bezuinigen: “De bezuiniging bij de sector bejaardenoorden wordt […] ongedaan gemaakt”, zo lezen we. In 2002 daarentegen houdt het kabinet niet op te onderstrepen dat het tijd is voor bezuinigingen en lastenverzwaring. Dat zal weinig vrolijke reacties hebben opgeleverd, dus misschien dat daarom dit noodzakelijk kwaad in 2003 wat minder sterk is benadrukt. Of dit daadwerkelijk de reden van het minder voorkomen van het woord is, blijft speculatie. Daarom is het in de zoekmachine mogelijk om een reactie achter te laten bij een paragraaf. We hopen dat er zo inhoudelijke discussie ontstaat bij de uitspraken van politici.

Welke teksten zullen via dit systeem beschikbaar komen? Allereerst natuurlijk de toespraken die ministers van de veertien ministeries hebben gehouden (deze zijn allemaal via RSS op te vragen), vervolgens die van andere grote spelers, zoals de burgemeesters van de grote steden (die nog niet van RSS zijn voorzien), de leden van het koninklijk huis, de kamervoorzitter, een aantal belangen- en onderzoeksorganen als de SER, Onderwijsraad, VNO-NCW, FNV Bondgenoten en de VO-raad en mogelijk de redes van de commissarissen van de koningin.

Wie wil kan in de reacties een suggestie achterlaten om het corpus uit te breiden, of op de huidige site zijn eigen teksten uploaden en naast elkaar leggen. Wij voegden alvast alle Troonredes van de koningin van de laatste jaren toe. Zoeken naar ‘god*’ is nog nooit zo interessant geweest.

Reageer

Je moet ingelogd zijn om te kunnen reageren.