InterruptieGraaf

Geplaatst op 26-01-2009 door Maarten Marx | Uncategorized | | comment image Geen reacties »

Rianne Kaptein heeft op basis van de PoliDocs data een handige visualisatie gemaakt van de interrupties tijdens de Algemene Beschouwingen in de Tweede Kamer op 17 september 2008.

De debatstructuur was al eerder vastgelegd op basis van de PoliDocs data. Hieruit kwam onder andere naar voren dat van Geel de spreker is die het meest (80 keer) onderbroken wordt. Pechtold is degene die het vaakst anderen onderbreekt (55 interrupties).

In onderstaande graaf is elke fractievoorzitter aangegeven als een knoop waaruit pijlen van 1 kleur vertrekken. Een pijl van persoon A naar persoon B betekent dat persoon A persoon B heeft onderbroken tijdens B’s betoog op het spreekgestoelte. De dikte van de pijl wordt bepaald door het aantal interrupties. De kleuren zijn willekeurig gekozen en betekenen niets. Ze zijn alleen gebruikt om het diagram beter leesbaar te maken.

Voorbeeld: Agnes Kant heeft twee personen aangevallen: van Geel en Hamer. Dit zijn de twee dikste pijlen in het diagram. Kijken we naar de aanvalstabel in de debatstructuurpagina dan zien we dat Kant van Geel 18 keer heeft onderbroken en Hamer zelfs 24 keer. Dit zijn inderdaad de records van die dag. Er wijzen pijlen naar Kant vanuit van Geel, Hamer, Halsema, Wilders en Pechtold. Kant is dus door deze vijf mensen geinterrumpeerd. De dikste is vanuit Hamer die Kant 10 keer interrumpeert.

Interruptiegraaf van de Algemene Beschouwingen van 17 Sep 2008.

Interruptiegraaf van de Algemene Beschouwingen van 17 Sep 2008.

WoordenWolken voor elk betoog

Rianne heeft met behulp van de techniek van spaarzame taalmodellen voor elk betoog de 10 meest opvallende woorden bepaald. Voor 5 fractievoorzitters staan die in de tabel hieronder (steeds geordend op opvallendheid).

De wolken lijken een goed beeld te geven van de betogen. Opmerkelijk is de grote nadruk van Van der Vlies op dieren. Grappig is dat zowel bij Kant als bij Van der Vlies hun achtergrond mooi kenbaar wordt bij het laatste woord in hun top 10: respectievelijk uitbuiting en zegen.

Opvallendheid is als volgt bepaald:

  1. Maak een taalmodel van het “gemiddelde betoog” op de dag van de algemene beschouwingen in 2008. Doe dit door alle woorden gezegd tijdens alle betogen bij elkaar te voegen en te tellen hoe vaak elk woord werd gezegd.
  2. Doe nu hetzelfde voor elk afzonderlijk betoog
  3. Vergelijk nu voor elke spreker die twee taalmodellen en kies de meest opvallende woorden uit. Een woord is opvallend voor een betoog als het in dat betoog veel vaker dan gemiddeld voorkomt.

Met deze techniek voorkom je dat woorden die elke fractieleider veel zegt (zoals “Voorzitter”) in de woordenwolk terecht komen. Omdat ze dat allemaal gebruiken, geeft het weinig extra informatie.

FractieLeider WoordenWolk van Betoog
Kant buurt
solidariteit
landen
publieke
internationale
premie
onderzoek
leerlingen
sector
deltaplan
uitbuiting
Hamer vooruitgang
houvast
werk
beroepsonderwijs
kinderen
wereld
voorbeeld
emancipatie
ontwikkelingen
beste
voorschool
Rutte staat
vvd
belang
ontwikkelingssamenwerking
inmiddels
olympische
denken
veiligheid
enorm
gericht
13
Thieme dieren
miljoenennota
bio
industrie
dierenwelzijn
koopkrachtplaatjes
aarde
bedrijfsleven
gevolgen
veevoer
lnv
Van der Vlies alcohol
consequenties
pas
beleidsterrein
kompas
vogelbescherming
greenpeace
wakker
opvatting
dier
zegen

Reageer

Je moet ingelogd zijn om te kunnen reageren.