De lengte van een gemiddelde Kamerdag

Geplaatst op 22-04-2009 door Maarten Marx | trivia | tags: , | comment image Geen reacties »

We wilden de volgende vraag beantwoorden:

Hoeveel woorden worden er gemiddeld op een hele dag in een vergadering van de Tweede Kamer gezegd?

We hebben daarvoor 6 jaar aan verslagen bij StatenGeneraalDigitaal opgehaald, van 1980 tot en met 1985. Dit zijn 843 vergaderdagen in totaal, gemiddeld 140 per jaar. Deze files nemen 13.6 GigaByte in beslag. Je kan dus net geen half jaar kwijt op een standaard 1GB USB stick.

In totaal bevatten al deze verslagen bijna 43 millioen woorden. Er staan dus gemiddeld per dag 51 duizend woorden in. In deze telling zijn alle woorden meegeteld en dus ook de kopjes boven iedere pagina, de namen van de leden en hun partij, en andre kleine aanwijzingen. Maar dit is niet meer dan 1-2 % van alle woorden. Een willekeurig voorbeeld is de vergadering van 21 Mei, 1968.

En hoe lang duurt dat dan?

Volgens [1] worden audioboeken het best met 150-160 woorden per minuut uitgesproken. Dit zou betekenen dat het voorlezen van een gemiddelde vergadering 340 minuten, en dus meer dan vijf en een half uur duurt.

  • [1] Williams, J. R. (1998). Guidelines for the use of multimedia in instruction, Proceedings of the Human Factors and Ergonomics Society 42nd Annual Meeting, 1447–1451.

Reageer

Je moet ingelogd zijn om te kunnen reageren.