Verwijzingen in Kamerstukken

Geplaatst op 03-04-2009 door Maarten Marx | resultaten | | comment image Geen reacties »

De Handelingen der Staten Generaal zijn gewoon notulen van een vergadering. En in vergaderingen worden vaak stukken besproken. Om te begrijpen wat er gezegd wordt is het soms nodig om die stukken er ook bij te halen. We probeerden dit bij Staten-Generaal Digitaal die daar een mooi hulpfunctie voor lijken te hebben, maar kwamen er toch niet uit.

Hier volgt het verslag van onze zoektocht.

Terzijde: deze blog had nooit zo makkelijk en duidelijk geschreven kunnen worden als er geen permalinks bestonden. Hulde aan zowel statengeneraaldigitaal als Google voor de creatie van permalinks voor al hun stukjes informatie.

Op bladzijde 1238 van het verslag van 21 januari 1969 wordt hoofdstuk VI van de rijkbesgroting voor het jaar 1969 behandeld. Dit stuk heeft kamerstuk nummer 9800 in de Handelingen gekregen.
Dat hoofdstuk wilden we wel eens lezen.

In het uitgebreide zoekscherm van Staten-Generaal Digitaal vulden we 9800 in bij het veld Kamerstuknummer onder documenttype Kamerstukken, zoals hier.

We kregen 46180 resultaten, waarbij de eerste vier inderdaad allemaal over de begroting van 1969 gingen.

So far so good. Nu alleen nog even Hoofdstuk VI opzoeken.
Alleen dat bleek niet zo makkelijk. De resultaten zijn een hutspot van kleine en grote documenten die soms midden ergens in beginnen. De vierde hit leek de treffer te zijn: 136 bladzijden, keurig beginnend met een inhoudsopgave… waarin hoofdstukken vermeld stonden….

Echter Hoofdstuk 6 ging over de Meerjarenramingen en niet over Justitie.

Dan maar het vijfde zoekresultaat geopend. Het speelt wel in het bewuste jaar, maar verder lijkt het niks met onze zoekopdracht van doen te hebben. De string 9800 komt er niet eens in voor.

De Les

Gegevens worden echt informatie of kennis als ze opgenomen zijn in een netwerk. Als verwijzingen naar personen, organisaties, instanties en documenten gevolgd kunnen worden en op de juiste plek uitkomen.

Om die verwijzingen aan te brengen als hyperlinks is makkelijk. Als ze naar Wikipedia verwijzen wordt dit vaak wikification genoemd. Om de juiste pagina of plek te vinden waarheen verwezen moet worden is een veel grotere uitdaging.
Bovenstaand voorbeeld laat dit mooi zien.

Personen vinden

Het vinden van biografische informatie over de sprekers in de Kamer is een stuk makkelijker. De eerste spreker van het onderwerp waar we hierboven naar zochten is Mevrouw Singer-Dekker. De site parlement.com heeft bios van alle Nederlandse politici. Dus we vroegen aan Google : singer dekker site:parlement.com. En de eerste hit was meteen raak.

Mevr Singer-Dekker

Mevr Singer-Dekker

Dezelfde truc met Wikipedia werkt trouwens ook goed: Google’s eerste hit op de vraag singer dekker site:wikipedia.org is haar Wikipedia pagina.

Natuurlijk is het niet meteen klaar. Geef Google maar eens de zoekvraag: van dijk site:parlement.com. Maar de ouderwetse schrijfwijze van haar partij is weer geen enkel probleem: de eerste hit op P.v.d.A. site:parlement.com is raak. Bij http://www.parlement.com/ moet je dat niet proberen. Zij zien het puntje als een spatie….

Lopend Onderzoek

Niels Out doet onderzoek naar verwijzingen in kamerstukken en richt zich op personen, partijen, interne kamerdocumenten en verwijzingen vanuit kamervragen naar mediabronnen.

Reageer

Je moet ingelogd zijn om te kunnen reageren.