Vrouwen in de Kamer

Geplaatst op 15-04-2009 door Maarten Marx | Uncategorized | | comment image Geen reacties »

Volgens een onderzoek van het IPP zaten er na de verkiezingen van November 2006 55 vrouwen in de Tweede Kamer. Dit is 36.7% van het geheel. Op dit moment (15 April 2009) zitten er 61 vrouwen in de Tweede Kamer, dit is nu dus al 40,6% (bron tweedekamer.nl).

Binnen het PoliDocs project bepalen we van elk woord dat gesproken wordt in de kamer, wie het zegt, wanneer, en in welke hoedanigheid. We kunnen nu dus gaan tellen hoe vaak de 55 vrouwen ook echt aan het woord komen in de plenaire zaal.

Een eerste begin hiermee is gemaakt door Ernst van Rheenen en Steven Grijzenhout, die vanaf 3 Februari 2009 dagelijks het aantal woorden gesproken door vrouwen in de Tweede Kamer bijhouden. De teller stond op 21 April op 32.1%. Dus meer dan 8 procent-punt onder het verwachte percentage.

Vrouwen spreken meer dan 20% minder dan mannen

Er zitten 61 vrouwen in de Kamer, en dus 89 mannen. We hebben de voorzitster niet meegenomen in onze tellingen, en die tellen we nu dus ook niet mee. De teller staat nu op 6274 woorden gemiddeld voor de vrouwen, en 7930 voor de mannen.

Dit betekent dat een vrouw gemiddeld maar 79% kan of mag zeggen van wat een man zegt.

ExcuusTruus, glazen plafond, of zijn vrouwen gewoon minder breedsprakig?

Natuurlijk geeft het aantal woorden maar een heel beperkt beeld.
Daarom doen we ook andere metingen, bijvoorbeeld hoe lang en hoe vaak de vrouwen op het spreekgestoelte in de Tweede Kamer staan. De eerste resultaten van die metingen laten een vergelijkbare onderrepresentatie van vrouwen zijn als de woordentelling.

Welke partij is het vrouwvriendelijkst?

Er zijn twee partijen waarbij vrouwen alles zeggen: het Lid Verdonk en de Partij voor de Dieren.
Maar goed, daar zitten dan ook geen mannen in.

Als we relatief kijken dan is er een hele duidelijke winnaar: de PVV heeft slechts 1 vrouw, Fleur Agema, in hun 9-koppige fractie, dus 11%, maar aan de andere kant wordt 19% van alle PVV woorden door een vrouw en dus door Fleur Agema uitgesproken, bijna twee keer zoveel als verwacht.

Ter vergelijking: na het Lid Verdonk en de PVV komt GroenLinks met 82% door vrouwen uitgesproken woorden. En dat terwijl er maar 5 van de 7 (71%) fractieleden vrouw is. Hier doen de vrouwen dus ietsje meer dan verwacht zou kunnen worden op basis van hun aantal.

Vrouwvriendelijkheidsindex van een partij

Hiervoor delen we het percentage woorden gezegd door vrouwen in een partij door het percentage vrouwen in die partij. De PVV krijgt dus een indexcijfer van 19/11 = 1.72. Het lid Verdonk en de PvdD beide een cijfer 1 (dat kan ook niet anders). En de SP komt met 9 vrouwen op de 25 leden uit op een indexcijfer van 1.49.

Afstudeerder sociale wetenschappen gezocht

Binnen het PoliDocs project kunnen we deze data beschikbaar maken vanaf 1965. Er moeten nog wel wat foutjes met de hand uitgehaald worden (vrouwen die trouwen en van naam wisselen bijvoorbeeld), maar de meeste data kan zo in SPSS.
We maken die data graag klaar voor een afstudeerproject van een sociale wetenschapper.

Interresse? Neem contact op met Maarten Marx.

Reageer

Je moet ingelogd zijn om te kunnen reageren.