OpenKamer.tv

Geplaatst op 10-03-2010 door Maarten Marx | data, Political Mashup | tags: , | comment image Geen reacties »

Openkamer.tv is een website waarin gezocht kan worden in de video opnamen van de debatten gehouden in de Tweede Kamer. Het zoeksysteem probeert de gebruikers meteen naar de juiste plek in een debat te brengen.

Dat gaat als volgt: na het intoetsen van een zoekvraag, geeft het systeem een lijst van onderwerpen waarover gedebateerd is, geordend op relevantie voor de zoekvraag.
Voor elk van de onderwerpen, geeft het systeem dan vervolgens weer een lijst met uitspraken die relevant zijn voor de zoekvraag. Klikt men op zo’n uitspraak, dan start de video precies bij die uitspraak in het debat.
Zeker bij onderwerpen waarover erg lang gesproken wordt kan je zo snel de juiste relevante plek in een video terugvinden. Zoek bijvoorbeeld op Afganistan.

Elke uitspraak in de video is voorzien van een eigen unieke URL. Hiermee kan men dus heel makkelijk refereren naar wat iemand gezegd heeft in de kamer, met een directe link naar de opname. In deze uitspraak tijdens de politieke beschouwingen in 2009 zegt Balkenende iets over Afganistan, maar wat het nou precies betekent…..

De website is ontwikkeld door de Universiteit van Amsterdam met hulp van een subsidie van Digitale Pioniers.
De Universiteit van Amsterdam bewaardt nog steeds elke video van elk uitgezonden debat samen met de uitgeschreven verslagen, maar heeft geen middelen meer om de koppeling tussen de twee te leggen. Vandaar dat er geen recente debatten op de website staan.

Techniek
De techniek achter het systeem is eigenlijk heel simpel, en bestaat uit het koppelen van de uitgeschreven Handelingen aan het video materiaal. De kunst is om die koppeling op een zo fijnmazig mogelijk niveau te maken. Alleen dan kan je gebruikers heel direct naar de juiste plek in een video brengen.

Zowel in het Europees parlement als op theyworkforyou.com worden de videos opgedeeld per uitspraak van een persoon. Elke uitspraak is als het ware een hoofdstuk in de video waar naar toe gesprongen kan worden. Bij openkamer.tv hebben we dezelfde indeling overgenomen.

Het technische proces gaat nu als volgt. We halen de uitgeschreven handelingen op van het web en knippen die op in uitspraken. Dit is een volautomatisch proces. Daarnaast slaan we de videos van de debatten op en zetten ze om naar Flash formaat. Ook dat gaat helemaal automatisch. Vervolgens worden de videos onderverdeeld in hoofdstukken aan de hand van de verslagen, en worden de verslagen voorzien van extra tijdscodes. Dit proces gaat jammer genoeg met de hand, en is nogal tijdrovend. Afhankelijk van de intensiteit van het debat (dit betekent dat er veel hoofstukken komen) kost dit tussen de 1 en 2 uur voor 1 uur video.

Toekomst
We hopen dat in de toekomst de Handelingen beschikbaar komen met een tijdscode verbonden aan elke uitspraak. Dit zou bijvoorbeeld de kloktijd in uren:minuten:seconden van het moment dat de microfoon van een spreker wordt aangezet kunnen zijn.
Als we dit hebben kan het hele proces van verbinden van video en tekst zonder mensen gebeuren. Dit betekent onder andere dat de volgende ochtend al gezocht kan worden in het debat van gisteren. Een zeer belangrijke tijdswinst.

Reageer

Je moet ingelogd zijn om te kunnen reageren.