PoliticalMashup genomineerd voor DANS dataprijs

Geplaatst op 10-09-2012 door Maarten Marx | data | tags: | comment image Geen reacties »

PoliticalMashup is samen met twee andere data-initiatieven genomineerd voor Nederlandse dataprijs 2012 van DANS. De twee andere inititieven zijn Geoplaza en Interviewproject Nederlandse Veteranen.
Op donderdag 18 oktober wordt de winnaar bekendgemaakt.

Beschrijving van de dataset in 100 woorden

De dataset beslaat alle Handelingen der Staten Generaal uit de periode 1814 tot eind 2011. De gehele set is beschikbaar in een rijk geannoteerd XML formaat dat valide is met een op TEI gebaseerd Relax NG schema. Elke voorkomen van een spreker is gekoppeld aan zijn biografie op parlement.com en, mits beschikbaar, de juiste Wikipedia pagina.
Het deel 1814-1995 is gecreeerd uit geOCRde data, het overige deel uit XML data.
Elk bestand bevat metadata in een Dublin Core formaat.
Elk bestand is voorzien van een unieke URI, gebruikmakend van het urn:nbn systeem.
Elk onderdeel in elk bestand heeft ook een unieke URI. Er kan dus uniek verwezen worden naar elk element in de XML.
De XML dataset komt met bijbehorende schemas en software. De belangrijkste software is de zoekmachine met veel extra zoekmogelijkheid, en de resolver die document- en fragment-identifiers omzet naar de juiste URLs.
De IPR van de data is goed geregeld: de data is vrij te gebruiken.

Meer informatie
Op donderdag 18 oktober zal de jury uit deze genomineerde datasets de winnaar van de Nederlandse Dataprijs 2012 bekendmaken. De prijzen zullen worden uitgereikt door mevrouw drs. B.J. van den Bergh MKM, tot voor kort directeur Onderzoek en Wetenschapsbeleid van het ministerie van OCW, en prof. dr. J.J. Engelen, voorzitter NWO. Deze bijeenkomst vindt plaats bij NWO, gebouw Java, Laan van Nieuw Oost-Indiƫ 300 in Den Haag. De middag begint om 13.30 uur en zal tot 17.00 uur duren.

Reageer

Je moet ingelogd zijn om te kunnen reageren.