De Tweede Kamer in 2012-2013

Geplaatst op 17-06-2013 door Maarten Marx | data, parliament | tags: | comment image Geen reacties »

We geven een overzicht van het afgelopen politieke jaar op basis van de Handelingen van de Tweede Kamer. We richten ons daarbij op 2 dingen: hoe succesvol zijn afzonderlijke politici in het maken of veranderen van beleid (via moties en amendementen), en hoeveel aandacht geven en ontvangen ze in de Tweede Kamer?

Alle gegevens die we gebruiken zijn automatisch door computers uit de Handelingen gehaald met behulp van text mining. Hieronder geven we die gegevens in spreadsheet formaat.

Deze gegevens zijn gebruikt voor het overzichtsartikel over het afgelopen politieke jaar in de Vrij Nederland van 20 Juni, geschreven door Jaco Alberts en Thijs Broer.

De analyses zijn gedaan op 6 en 7 Juni 2013. Op dat moment waren via overheid.nl de Handelingen tot en met zitting 68 (28 Maart 2013) beschikbaar.

Voorbeeld: aantal interrupties

Onderstaande grafiek laat het totaal aantal interrupties per persoon zien. De blauwe lijn geeft het aantal gepleegde interrupties, de rode het aantal ontvangen interrupties. Hier tonen we de 20 politici die het meest interrumpeerden. We zien dat Pechtold het meeste aandacht geeft. Hij ontvangt zelf echter relatief weinig aandacht. Het geven en ontvangen van aandacht is het meest in evenwicht in deze top 20 bij Kees Verhoeven.
De omgekeerde tabel, met de mensen met de langste rode lijn, wordt aangevoerd door Rutte.
Al dit soort grafieken zijn zelf te maken. Links naar de data staan hieronder.

Downloads

De meeste spreadsheets staan op Google Fusiontables. Alleen het overzicht van de stemmingen is hier als gzipped csv bestand aangehangen.

Uitleg bij de interruptie spreadsheets

Uitleg met een voorbeeld Bekijk Wilders in de twee vergaderjaren.
Wilders had in 2011-12 19 scenes (in Den Haag “blokken” genoemd: hij spreekt dan vanaf het spreekgestoelte). In 15 daarvan werd hij onderbroken, door in totaal 15 verschillende personen. In die 19 scenes is hij in totaal 174 keer onderbroken. Dus hij kreeg gemiddeld per keer dat hij op de spreekstoel stond 9 keer aandacht.
Vergelijk je dat met 2012-2013, dan zie je dat hij 14 scenes heeft, waarvan er in maar 3 is geinterrumpeerd, alleen door Pechtold, en dat in totaal 12 keer. Dus minder dan 1 keer aandacht per spreekbeurt.
Bij Samson zie je het tegenovergestelde gebeuren.

Uitleg per veld:

interruptions-total X: MEMBER heeft X speeches in een scene van iemand anders

interruptions-unique X: MEMBER heeft in X verschillende scenes van iemand anders een speech

interruptions-unique-persons X: MEMBER heeft speeches in scenes van X unieke personen

interrupted-total X: er zijn X speeches van anderen in scenes van MEMBER

interrupted-unique X: het aantal unieke andere personen met een speech, per scene van MEMBER, gesommeerd

interrupted-unique-persons X: X unieke personen hebben ten minste een speech in een scene van MEMBER

interrupted-scenes X: in X scenes van MEMBER hebben anderen een speech

Reageer

Je moet ingelogd zijn om te kunnen reageren.