IkKiesWijs IkKiesWijzer.nl

Persbericht Ikkieswijzer.nl

Met subsidie van het Europafonds ontwikkelde de Universiteit van Amsterdam een website voor de Europese verkiezingen van 4 Juni, ikkieswijzer.nl.
Weer een site als StemWijzer of KiesKompas waar je een hoop vragen moet invullen?
Nee, hier kan je direct vinden wat de partijen beloven in hun programmas en op wat voor personen je eigenlijk stemt. De site is vanaf 5 Mei in de lucht.

Alle verkiezingsprogrammas in één oogopslag
In samenwerking met KiesKompas zijn alle verkiezingsprogrammas uit alle EU lidstaten verzameld. Voor elk land is in één oogopslag te zien waar de partijen hun nadruk leggen. Hier geen vaste stellingen over onderwerpen waar je niks mee hebt, maar je kan zelf je onderwerpen kiezen en zien wat de partijen erover zeggen, over de toetreding van Turkije tot de EU bijvoorbeeld.

Unieke profielen voor elk EU parlementslid
Gebaseerd op zijn EU-activiteiten sinds 2004 hebben we voor elk van de 785 EU parlementariers een uniek persoonlijk profiel gemaakt. Zo’n profiel laten we zien door middel van een woordenwolk met daarin de interressegebieden van die parlementarier. Natuurlijk is die wolk in elk van de 24 EU talen te zien. Met die profielen kan je ook gericht zoeken naar parlementariers, ook weer in alle EU talen. Zoek bijvoorbeeld op kaas, fromage of cheese, en je krijgt steeds dezelfde 10 EU parlementariers die kaas in hun portefeuille hebben. Probeer het uit.

Voor alle parlementariers hebben we ook hun productiviteit, hun zichtbaarheid, en hun EU-reikwijdte bepaald. De meest actieve Nederlandse EU politicus is Erik Meijer van de SP.

Wetenschap en samenleving
Het goed doorzoekbaar en beschikbaar maken van de verkiezingsprogrammas is begonnen in 1977 met een initiatief van toenmalig kamervoorzitter Anne Vondeling en professor Isaac Lipschits, oprichter van het Documentatiecentrum Nederlandse Politieke Partijen (DNPP). Tot aan 1998 heeft Lipschits bij elke parlementsverkiezing een bundel uitgebracht met alle verkiezingsprogrammas en voorzien van een zeer uitgebreide index.

Met de parlementsverkiezingen van 2006 is dit initiatief op een moderne manier opnieuw opgepakt door informatici van de UvA op verzoek van StemWijzer en DNPP, met de verkiezingskijker website.

Met de ikkieswijzer site zetten we deze traditie verder voort. Dit dient de wetenschap op verschillende wijzen: de verzamelde programmas worden samen met de zoek-hulp bij het DNPP opgeslagen, en blijven daar beschikbaar voor onderzoek. De reacties achtergelaten op de site en de ingetypte zoektermen worden bewaard en geven een mooi beeld van de interresses van de kiezers.
De meertaligheid van de Europese data is een uitdagend onderzoeksgebied voor informatici die zich met zoekmachines en automatisch vertalen bezighouden.

PoliticalMashup.nl
Ikkieswijzer is ontwikkeld door een team rond Dr Maarten Marx, politicoloog en informaticus werkzaam bij informatica aan de UvA, binnen zijn politicalmashup onderzoeksprogramma. In dit programma raakt innovatie en onderzoek de praktijk. Fundamenteel onderzoek naar XML databanken wordt toegepast in complexe zoeksystemen binnen enorme databestanden.

De PoliDocs zoekmachine is hier een mooi voorbeeld van. In samenwerking met de Koninklijke Bibliotheek en de Tweede Kamer wordt hier bijna 200 jaar aan Handelingen uit de Tweede Kamer heel eenvoudig zoekbaar en toegankelijk gemaakt. Op dit moment gaat de database terug tot 1985. Ooit willen weten wie er allemaal knettergek in de Kamer gezegd hebben? Vraag het PoliDocs.

In samenwerking met politicologen doen we allerlei onderzoek wat tot nu toe vrijwel menselijk onmogelijk was, maar wel kan met computers en slimme databewerkingstechnieken.
Hele simpel te stellen, maar vreselijk moeilijk precies te beantwoorden vragen pakken we op. Bijvoorbeeld of de vrouwen in de Kamer net zo veel aan het woord komen als de mannen, en hoe dat zich de afgelopen 40 jaar heeft ontwikkeld.


Laatst aangepast op 17-04-2009 door Maarten Marx Geen reacties »

Notice: Theme without sidebar.php is deprecated since version 3.0 with no alternative available. Please include a sidebar.php template in your theme. in /var/www/html/PoliticalMashup/wp-includes/functions.php on line 3679