PoliticalMashup and Politix

Geplaatst op 06-02-2012 door Maarten Marx | Uncategorized | |

De volgende bijdrage is geschreven door de mensen achter politix.nl.

Waar stemmen ze nou op?

Ook benieuwd naar wat de partijen van de Tweede Kamer doen met hun verkiezingsprogramma’s? Of ze zich houden aan de voornemens en beloften? Blijven de partijen trouw aan hun idealen, sluiten ze compromissen of verliezen ze hun ideeën helemaal uit het oog? Blijven de linkse partijen links, of vertonen ze gaandeweg wat liberale trekjes? En zijn de rechtse partijen in de afgelopen kabinetsperiode sociale geworden, of juist niet? Al deze zaken worden duidelijk in het stemgedrag van de partijen. Nieuwsgierige personen kunnen op de sites van officiëlebekendmakingen.nl en tweedekamer.nl wel zien wanneer er waarover gestemd is, maar een overzicht van al deze stemmingen ontbreekt. Om hier meer duidelijkheid over te krijgen, brengt Politix het stemgedrag van onze volksvertegenwoordigers op partijniveau in kaart.

Tot voor kort deden we dat door elke stemming handmatig in te voeren in onze database. Dat betekende dat we elk dossier doorspitten en samenvatten, en daar alle bijbehorende stemmingen invoerden. Eerst het wetsvoorstel lezen, dan het advies van de Raad van State doorgronden en vervolgens het geheel samen vatten in begrijpelijke taal…. En dat voor enkele honderden wetsvoorstellen en amendementen. Een flinke klus, maar iemand moet het doen, is de gedachte erachter. Sinds kort hebben we hulp gekregen van Political Mashup, in de vorm van een flinke database met daarin bijna alle stemmingen van 2011. In deze database staat wie er voor een wetsvoorstel of amendement heeft gestemd en wie tegen. Wat resteert is deze aanvullen met de samenvattingen en tags per amendement en wetsvoorstel, en zo vergaren we een omvangrijk bestand met informatie over het stemgedrag in de Kamer. Weblog Sargasso schoot ons ook te hulp, door vrijwilligers te ronselen en mee te helpen samenvattingen te maken. Zaterdag 28 januari 2012 hebben we de eerste Politix dag gehad, en hebben we bijna heel het afgelopen jaar weten in te voeren.

De grondige analyse van de data volgt zodra de hele kabinetsperiode is ingevoerd. Op basis van de huidige gegevens signaleren we wel enkele opvallende verschuivingen, zowel wat politieke kleur als positie betreft. Nieuwsgierig geworden? Hou dan vooral deze site en Sargasso.nl in de gaten.

Reageer